De fleste af os bruger dem. De kan både være små, store, runde, firkantede og komme i alverdens farver. Nogle minder om steder vi har besøgt og andre indeholder små billeder. Du havde sikkert allerede gættet det – der tales selvfølgelig om magneter. Et af de steder, hvor magneter bliver benyttet mest flittigt, er selvfølgelig på køleskabet.

Det ses ofte, at der på køleskabe hænger breve, invitationer, noter og meget andet. Det er selvfølgelig blevet hængt op med magneter. Nogle magneter kan kun bære et enkelt ark papir, hvorimod andre kan bære adskillige. Der er derfor stor forskel på magneter og deres styrke samt bæreevne. Det er nok bedst at begive sig ud på det store internet, hvis du vil finde en webshop, med et stort udvalg af magneter. Her vil styrken og bæreevnen ofte også være beskrevet, så det er let at finde det korrekte magneter.

Hvis du synes at det ser uoverskueligt ud på køleskabet, kan man i stedet købe en stor opslagstavle i tyndt metal. Med en sådan tavle kan man let koordinere og planlægge familiens forskellige gøremål, og benytte magneter til fastholdelse af noter og lignende. Der findes mange dekorative opslagstavler, der passer ind i de fleste hjem.

Hvordan virker magneter?

Selvfølgelig kender du til magneter, men du forstår måske ikke helt hvordan de fungerer. De fleste metaller, hvis ikke alle, kan blive omdannet til magneter. For at gøre et metal magnetisk, skal det omdannes til en spole. Man ruller en ledning rundt om metallet og sender strøm igennem, hvorefter man har skabt en såkaldt elektromagnet. Det var faktisk danske H.C Ørsted, der opdagede elektromagnetismen i 1820erne, hvilket gjorde ham berømt over hele verden.

Når man sender strøm igennem metallet, vil alle elektronerne i materialet bevæge sig i sammen retning i modsætning til, da materialet var upåvirket af strøm. Man har bragt materialet ind i et magnetfelt, og man kan sige, at man påtrykker dette magnetfelt i materialet. Når magnetfeltet, i dette tilfælde den elektroniske spole, fjernes, har man skab en permanent magnet. Visse metaller kan dog blive til kraftigere magneter end andre, men dette vil vi ikke gå mere i dybden med, da det hurtigt bliver alt for teknisk.

Du har nok også oplevet at to magneter ikke kan presses sammen, hvis de vender ”forkert”. Magneter har nemlig en plus og minus side, eller en syd- og nordpol. Det er ikke muligt at presse to ens poler mod hinanden, da de vil frastøde hinanden, men det er muligt hvis man vender den ene magnet om, så de modsatte poler vender mod hinanden. Herefter vil magneter tiltrække hinanden og til sidst sidde sammen.

Magneter og elevationssenge

Faktisk bruge rigtig mange ting i hjemmet magneter. En af disse er elevationssenge. Elevationssenge bruger magneter i motor-konstruktionen.