1 plan versus 2 plans huse: hvilket er bedre? Ved husjagt er dette spørgsmål værd at overveje – og svaret er ikke så simpelt, som du måske tror. Antallet af etager i et hjem påvirker ikke kun den måde, det ser ud på, men også hvor let det er at navigere, vedligeholde, varme op og mere.

1 plans huse: Fordele

Vedligeholdelse er simpelt: en-etagers boliger er lettere at vedligeholde, fordi alt er på samme plan. På daglig basis betyder det, at ingen støvsuger eller en masse vasketøj op ad to trapper. Fra et udvendigt synspunkt forbliver alt fra el-vask til vinduesvask til maling let og på jorden – det er ikke nødvendigt med stilladser.

De er sikrere at navigere: har du små børn, eller en ældre forælder der bor hos dig, som måske ikke er i stand til sikkert at håndtere trapper? Et 1 plans hus betyder færre risici for fald og ulykker.

De er lettere at evakuere: i tilfælde af brand kan du åbne ethvert vindue i stueetagen og kravle ud i sikkerhed.

1 plans huse: Ulemper

Opbygning og tilføjelse kan være dyrt: hvis du bygger et hjem fra bunden kræves et større landareal. Et 1 plans hus kræver også flere materialer såsom til fundament, tagdækning og vinduer.

Der er mindre privatliv: ikke alle kan lide postbuddet, der passerer lige ved deres soveværelse, for at aflevere pakker.

2 plans huse: Fordele

Ekstra privatliv: et 2 plans hus med en første sal muliggør en lettere adskillelse af offentlige og private rum. Hvis du nogensinde har haft gæster over og sendt dine børn ovenpå for at se en film – eller dine svigerforældre kolliderer i gæsteværelset nedenunder, og du er nødt til at komme væk i din master suite – godt, du ved hvad vi mener.

Lavere risiko for indbrud: du har en betydeligt lavere risiko for et indbrud, hvis du ved et uheld lader et vindue være åbent på første sal. Det er markant sværere, at kravle ind ad vinduet der.

Potentielt god udsigt: hvis du bor i et smukt område, taler denne fordel for sig selv. Hvem elsker ikke en god altan eller veranda på første sal?

2 plans huse: Ulemper

Større risiko for ulykker: trapper i et 2 plans hus udgør en potentiel fare for små børn og kan være besværlige for alle med mobilitetsproblemer. Du bliver nødt til at placere babysikre porte eller finde ud af en måde at gøre din trappe tilgængelig for alle kære, hvis bevægelse er begrænset. Det er ikke nødvendigvis billigt.

Dyrere opvarmning og nedkøling: varme stiger; kold luft falder. Som et resultat kan du ende op med at have varme skruet på på første etage, mens det er koldt på stueetagen. Faktisk siger nogle eksperter, at et to-etagers hjem kan have dobbelt så mange varmeomkostninger som et enkelt-etagers hjem med samme areal.

Potentiale for højere støjniveau: hvis det ikke er designet godt, kan et hjem med flere planer få dig til at dække dine ører. Hvis dit soveværelse åbner direkte ud på en stor altan, eller gulvet ikke er korrekt designet til akustik, vil du høre folk gå og tale over dig.