Kaster du dig også altid hovedkulds ud i gør-det-selv-projekter? Det kender jeg alt til. Her kan du læse om vores sommerhusprojekt, hvor vi bl.a. byggede et udendørsbad med den perfekte træmaling og de helt rigtige kuglehaner.

De gængse ting jeg altid elsker at få gjort ret tidligt på sommeren/sent på foråret, sådan at sommerhuset er helt klart til ren afslapning når sommerferien kommer især:

  1. Hækkeklipning. Mange undervurderer hvor lang tid det tager at klippe hæk – og køre affaldet væk. Så, ved at klippe hækken allerede midt maj, så slipper man for det i ferien, samtidig med at hækken er noget pænere i ferien.
  2. Maling af trækværk. Det ene år hegn, det næste år døre/vinduer, det næste år beklædning. Og så starter man forfra – på den måde er man altid i forkøbet.

Når man går i gang med at renovere sommerhuset i marts måned, kan man måske sige sig selv, at man på et tidspunkt kommer i tidsnød, hvis man ellers har sat sig for, at det skal gøres før sommeren går på hæld. Når der derfor flere gange var udsolgt i det lokale byggemarked af fx kuglehaner og andre ventiler måtte vi bestille det på nettet. Heldigvis fandt vi nok markedets hurtigste levering, så vi fik fat i de kuglehaner, vi skulle bruge til at blive færdige med projektet.

Udendørsbad og køkken

Ud over de generelle VVS-installationer i sommerhuset havde vi nemlig sat os for at vi ville have et udendørsbad og et udekøkken. Vi holder egentlig sommerhuset i en primitiv stil, da vi godt kan lide at komme lidt væk fra hverdagen og fx bruge tid på noget så kedeligt som at vaske op, så en koldvandsbruser i haven var den “luksus” vi begge kunne gå med til.

Efter svømmeturen

Det er ikke altid man kan stole på den danske sommer og på om vejret nu bliver, som vi gerne vil. Men når graderne sniger sig op på de 25 er det alligevel rart, at man kan tage en skyller udenfor. Vi bor også tæt på havet og efter en lang dag ved stranden er det godt at kunne vaske sandet og saltvandet af. Og det var også simpelt at sætte det op, vi brugte bare et brusehoved og kuglehaner som ventil, da der kun er koldt vand og derfor ikke brug for et klassisk armatur.

Den æstetiske løsning – kuglehaner og træmaling

Min kone er jo æstetiker, så alt blev valgt med nøje overvejelse ned til mindste detalje – lige fra træsort og maling til kuglehaner og rørsystemer. Det er måske primitivt, men det skal se ordentligt ud, siger hun altid. Derfor var der mange overvejelser om materiale og farve, og om vi skulle gå med den dyre eller den billige træmaling – det blev dog den billige, der plejer at holde fint. Vi holdt badet og køkkenet i sort som resten af sommerhuset, da det er bygget ud som forlængelse af huset og helst skal passe til. Rørene blev i en smuk messingfarve, som passede utroligt godt til den sorte maling.

Pas på frostskader på kuglehaner og ventiler om vinteren

Udendørsbadet bliver nok ikke brugt så meget i vinterhalvåret, og for at undgå frostskader kan det anbefales at lukke for vandtilførslen til dine udendørs kuglehaner i vinterhalvåret. Vi lukker aldrig huset helt af for vinteren, da vi holder meget af at bruge det hele året. Med en nyudskiftet brændeovn, der kan varme hele hytten op, kan man nemlig sagtens holde varmen.

Nu glæder vi os bare til sommeren kommer med varme og kolde øl i haven.